Saturday, November 14, 2009

Migrantenondernemers

Een NPS documentaireserie van Dick de Ruijter en Roy Dames over migrantenondernemers in verschillende grote Europese steden, die wat weinig media aandacht krijgt, terwijl het zich goed richt op de werkelijke handelscultuur van migranten.

Integratie blijkt een van de meest ingewikkelde vraagstukken van de 21e eeuw. Het blijft ook zo actueel. Blijkbaar zit het ons dicht op de huid. Helaas is het politieke debat daarover sterk verkrampt. Daarvan valt de komende tijd niet veel nieuws te verwachten. Van een patstelling is ook geen sprake. Want het proces van integratie gaat gewoon door. Wat nu als we de integratie totaal verkeerd beoordelen? Wat nu als we met een veel meer culturele blik naar integratie kijken? Een invalshoek die van links tot rechts, van migrant tot Nederlander wordt verguisd.

ZA 07-11-2009 16:05 Ned.2: Zwaanhals – Rotterdam-Noord

Een Turks Marokkaanse winkelstraat waarin winkeliers als Kenan Kaya van de buurtsuper Anadoulou, Azi Azimullah van Deliclassics Gastronomie en Majed Amrani van Love Music niet alleen hun leven leven maar zich ook alle moeite getroosten hun winkelstraat overeind te houden.

ZA 14-11-2009 16:05 Ned.2: Handelstraat – Antwerpen, Borgerhout

Een sterke en door Marokkanen gedomineerde winkelstraat met daarin het portret van Sabah Nour, een typisch Marokkaans mannencafé, en Nourdin Bougria, een ondernemende Marokkaan, met drie winkels, een voetbalteam en waar mogelijk investeringen in Marokko.

ZA 21-11-2009 16:05 Ned.2: Soho Road – Birmingham, Hansworth

Een vanuit de Sikh tempels gedomineerde winkelstraat, waarin West-Indische migranten van weleer het onderspit delven tegenover de opkomende Aziatische winkeliers. In de straat figureren Parminder Badial van BX, de jongste telg van een sterke Sikh ondernemersfamilie, Maria Davids, een Jamaicaanse, die met haar Davids Backery zo’n beetje de enige ‘zwarte’ winkel van de straat is en Delores en Hector Pinkney, beiden West-Indisch, beiden werkzaam in de straat en beiden actief betrokken bij de ontwikkelingen van de buurt.

ZA 28 -11-2009 16:05 Ned.2: Keupstrasse – Keulen

Een 100% Turkse winkelstraat met het volledige Turkse politieke, etnische en religieuze spectrum van dien. Naast het Turkse ondernemerschap en de plaats van Turken in Duitsland, toont de Keupstrasse alle actuele registers van de Turkse staat. In beeld komen Haydar Erdoğdu, een zelfbewuste Turkse ondernemer, een aleviet en daarmee een strijder van het eerste uur en de zussen Hűlya en Zűlya Ŏzdag van de Konditorei Hassan Ozdag, twee onafhankelijke Turkse vrouwen die niet alleen de grote concurrentie uit de winkelstraat weerstaan, maar ook pal moeten staan voor hun individualiteit.

No comments:

Post a Comment