Thursday, September 24, 2009

science and politics from around the world

1.  BBC și Arstechnica reproduc concluziile unei studiu din Trends in Cognitive Science, al profesorului irlandez Shane O’Mara, concluzii ce nu fac decât să confirme ceea ce se știa încă de pe vremea Inchiziției: tortura nu dezvăluie adevărul. Datorită unui nivel foarte mare de hormoni de stres – cortizol și nu numai – creierul este suprasolicitat, iar memoria, de scurtă și lungă durată, este afectată. Asta pe lângă impulsul firesc de a minți pentru a scăpa de mai repede de suferință.

2.  Din ciclul Prostie fără frontiere, Live Science relatează decizia stupidă a unui comitet de părinți și educatori, din Texas, de a retrage cărțile lui Neil Armstrong de pe standul științific al unei biblioteci școlare, pe motiv că acesta n-ar fi om de știință. Neil Armstrong este de formație inginer. Asta pe fondul eforturilor ce se fac de către capetele-pătrate din SUA de a submina teoria evoluționistă în școli. Citind despre astfel de acțiuni mă întreb dacă nu cumva cea mai bună dovadă că există viață inteligentă în univers este aceea că nu ne-a contactat.

3.  Statele Unite și China par, în sfârșit, să se fi decis să acționeze coordonat în vederea limitării– și eventual stopării – încălzirii globale. Lucru normal de altfel, având în vedere că cele două țări sunt sunt cei mai mari poluatori.

4.  Marea Britanite pare dispusă să-și reducă flota de submarine purtătoare de rachete balistice intercontinentale Trident, de la patru la trei. Cu atât mai bine, trei sunt la fel de bune pe post de nuclear deterrence ca și 4.

5.  Tot BBC prezintă un colaj de fotografii din Coreea de Nord, tărâmul fericirii conform propagandei oficiale, de fapt o țară înfometată sistematic de mai bine de cincizeci de ani de comunism. Aviz apologeților marxismului.

6.  Se pară că, până la urmă, există apă pe Lună.

7.  Și, în sfârșit, Arstechnica vorbește despre cinci noțiuni esențiale care trebuie avute în vedere când discutăm despre evoluție. Lectura este cu atât mai interesantă cu cât temele abordate au soluții (date de către evoluție) aparent antiintuitive, de la rezolvarea problemelor în paralel până la lungile intervale de timp implicate în desfășurarea procesului evolutiv. De asemenea, descoperiri recente arată că evoluția este ireversibiliă, la nivel molecular. O lectură recomandată celor ce încă mai cred în capacitatea creatoare a duhului sfânt.

No comments:

Post a Comment